Johanna Wistrand logotyp

”Utan Johannas engagemang hade jag aldrig gått i land med att komma ut med två böcker i somras. Skarp, klok, rolig och lagom sträng.”
Katarina Lundholm, författare. 2022
”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande blåbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.”
Marie-Louise Marc, 2015. 2017 kom hennes debut, feelgoodromanen Bettys värld ut på Printz Publishing.
”Johanna Wistrand på Multimanus är en fantastisk författarcoach och lektör som jag gärna återkommer till som kund gång efter gång. Johanna är lyhörd, klarsynt, tydlig och har ett absolut gehör för text. Rekommenderar varmt hennes tjänster!”
Nina de Geer 2019
”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Sagt av Katarina Bivald, romandebuterande författare till Läsarna i Broken Wheel rekommenderar som blev en läsar – och bokhandelssuccé och såldes till 21 länder . Våren 2016 hamnade hon på New York Times bestsellerlist. Jag fick även äran att lektörsläsa hennes andra roman Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt som kom ut 2015 samt Morden i Great Diddling som kom ut 2022.
”Med månadscoaching hjälpte Johanna Wistrand mig att kickstarta mitt senaste romanmanus hösten 2018. Jag kände att jag ville vara på rätt köl redan från början och nu 2020 släpps relationsromanen, Bara för en stund, som ljudbok hos Saga Egmont. Johanna hjälpte mig bland annat med att särskilja de olika huvudpersonerna, så att gestaltningen balanserade. Samarbetet har varit guld värt och något jag absolut kommer att göra med mitt nästa manus.”
Theréze Ingmarson 2020
”Författarcoachingen gav mig tydliga deadlines, fokus i skrivandet och värdefull feedback på hur texten kunde förbättras. Jag hade aldrig skrivit så mycket och fått boken klar på så kort tid utan Johannas hjälp!”
Sofia, 2015. Hennes bok gavs ut 2016.
”Du har en stark känsla för språket och olika språkstilar vilket direkt tilltalade mig. Din positiva syn på mitt skrivande gör att jag tror att jag kommer att klara detta, det är ju första gången jag skriver en bok. Du ger mig positiv energi att skriva och det är roligt. Dina introduktionsfrågor var viktiga, att fokusera vad är hinder vad är möjligheter i skrivandet.”
Karin i Göteborg, 2015
”Johanna har hjälpt mig att se det jag tycker är självklart ur ett helt annat perspektiv som jag inte reflekterat över tidigare. Insikterna om att mina ”självklarheter” kan uppfattas på många olika sätt har hjälpt mig att även reflektera och omvärdera annat i mitt skrivande. Dessa insikter ihop med Johannas ärliga och tydliga feedback har gett mig en rejäl skjuts framåt i mitt skrivande.”
Cornelia Wikström Seltman, fackbok- och kursmaterialcoaching 2015
”Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”
Christina Granbom numera Christina Eriksson, om min coaching 2013. I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, Morsavet på Hoi Förlag
”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.”
Ethel Hedström Nilsson 2014
”Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft” och i hennes kommande bok skriver hon: ”Flera människor har varit viktiga för att det här bokprojektet blivit verklighet. Främst min författarcoach Johanna Wistrand som varsamt lotsat mig fram steg för steg. Det var också Johanna som fick mig att våga ta plats i min egen bok. Först hade jag tänkt mig att vara enbart en iakttagare, ´en fluga på väggen´, men med Johannas hjälp kom jag till insikt om att jag varit mer än så.”
Maria Berggren, som sedan gav ut boken Kära Lindholmen
”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet.”
Stellan Tengroth, som gav ut sin bok Tillväxt till döds på eget förlag.
”Du har siktat in dig på väsentligheter efter mina önskemål. Det har varit en trygghet att ha dig med i processen. Jag återkommer gärna.”
Elisabeth som utkom med sin faktabok på ett stort svenskt bokförlag.
”Tack Johanna för att du öppnade en dörr och visade mig en del av skrivandets konst! Med din kritik och dina uppmuntrande ord har jag fått kunskap och drivkraft till att vilja utveckla mitt skrivande. Via din coaching har jag lärt mig att skriva dialog. Jag har även haft möjlighet till att pröva olika sätt att skriva. Det har hjälpt mig att hitta min egen ton. Du har med känsla och ödmjukhet guidat mig framåt i mina texter.”
V T
”Det är viktigt att man känner sig bekväm med den som coachar en. Att personen ifråga ger feedback både på negativt och på positivt på ´rätt´sätt Det tycker jag att du gör. Du inspirerar. Speciellt det där uttrycket Författarpersonlighet, som du nämnde en gång, har jag fastnat för. Sen är det intressant det där med att du hittar en rytm, en musikalitet i mitt skrivande. Det var en ny aha-upplevelse för mig.”
Jan Larsson
”Tack för dina kommentarer. De stärker mig i mitt skrivande. De är personliga, professionella. Jag tycker om den konstruktiva kritiken du ger mig. Jag tycker om att du pekar ut områden som är intressanta. Jag får självförtroende att utveckla mina texter och framför allt mod i att fortsätta min skrivprocess. Jag är dig evigt tacksam för ditt tålamod med mig.”
Marina Anderssson Enhil som 2013 kom ut med boken Farväl, välkommen hem
”Jag har anlitat Johanna i min process att skriva en väldigt tung bok om tidiga sexuella övergrepp. Det är en självbiografi med en faktadel. Jag är riktigt nöjd, hon har varit ovärderlig för mig. Jag har haft stora krav och hon har verkligen varit kompetent. Hon har hållit de avtal och överenskommelser som vi ingått. Hon jobbar stenhårt, är engagerad. Så, jag kan verkligen rekommendera henne. Hon är bra, inte rädd för att fråga, eller tala om när något som jag skrivit inte var bra. Ibland kunde hon komma med uppslag med förbättring. Det har varit en sann skapande process, där jag har stått för innehåll mer och hon för att texterna blir korrekta.”
B Robert Andersson som anlitade mig till att redigera hans bok Jag ska döda er alla 2015.
”Otroligt intressant och välskriven bok! Gripande och osentimentalt skriven.”
Sagt av förläggare om en bok som jag har djupredigerat
”Hej Johanna och stort tack!
Lapar med stolthet i mig dina fina ord om mitt manus! Och tar långsamt in orden om det som behöver förbättras/förändras… Först: Motstånd! Jobbigt, tungt. Jag skiter i alltihop, jag lägger ner. ´Hon fattar nog inte hur jag menar…´ Ja, så där som det blir. Och sedan: ´Hon ser något här! Johanna begriper i högsta grad och SER något som jag inte sett!´ Det är lite magiskt, känns det som. Eller: ´Hon är klok och insiktsfull och är väldigt bra på sitt jobb!´”
Anonym, oktober 2018
”Tack för ditt arbete! Jag har idag till slut hunnit öppna lektörsutlåtandet och är så imponerad av vad du gjort! Har bara snabbscrollat/läst utlåtandet och är redan full av inspiration. Nu ska jag långsamt ta det till mig och låta den ´nya´ historien komma till liv.”
Catrine november 2015
”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet. Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.”
Emelie Kalén, 2014
”Nu har jag äntligen fått tid att läsa igenom ditt utlåtande och ville bara säga TACK. Det var fanimej det bästa kritik jag någonsin fått. Nu är jag taggad igen, lusten är tillbaka. Du har verkligen hjälpt mig.”
Markus
”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014
”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014
”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”
”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.
”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014